Sunnuntaina: Anthem for a Lost Cause

Tätä Manic Street Preachersin uutta ja koskettavaa Anthem for a Lost Cause -videota katsellessa tuntuu vähän surulliselta ja ihmeelliseltäkin se, kuinka yhtyeen viimeisin albumi on ohitettu monissa yhteyksissä tylsänä ja vaisuna aikuisrokkilevynä.

Eikö ketään enää kiinnosta miksi lauluja tehdään?

Mistä ne ovat saaneet alkunsa, mitä niiden kirjoittamisen aikana on ajateltu? Mitä niillä halutaan sanoa?

Anthem for a Lost Cause kuulostaa entistä kauniimmalta tässä Etelä-Walesin kaivosalueella Rhonddassa kuvatun tarinan kontekstissa. Suurilta osin tästä on mielestäni koko Rewind The Film -albumilla kyse: alkuperästä, juurista, Walesistä, vähän politiikasta ja sen vaikutuksista. Ihmisiin.

7 Comments on “Sunnuntaina: Anthem for a Lost Cause

 1. Kauniisti kirjoitettu, taas kerran. Kaunis kappale ja vahva video.

  Kyllä varmasti kiinnostaa, miksi lauluja tehdään. Minusta tuntuu, ettei kaikkia hae musiikilta sitä samaa, mitä minä ja ehkä myös sinä. On helppoa vain kuunnella kauniita melodioita ja tarttuvia kappaleita.

  Ymmärtääkseen tällaisten kappaleiden merkityksiä, tai mitä niillä halutaan sanoa, täytyy ymmärtää maailmaa, historiaa, politiikkaa, bändin historiaa jne.. siksi se ei varmaankaan kaikille aukene, tai ei haluta nähdä sitä vaivaa.

  Minun kohdalla tämä kappale teki tehtävänsä. Jos edes voi sanoa, että kappaleella on tehtävä. Se sai minut ajattelemaan noita sinun mainitsemiasi asioita.

  Olen onnellinen, että ymmärrän maailmaa.. edes vähäisen. Ja tälläiset levyt/kappaleet/tarinat saavat minut haluamaan ymmärtämään enemmän.

  • Kiitos Ilpo, kauniisti kirjoitit itsekin!

   Kiva kuulla, että myös joku muu on viehättynyt juuri tästä kappaleesta ja videosta ja löytänyt siitä maailmaa kuvailevia ulottuvuuksia :) Kaikki eivät tietystikään hae lauluilta samaa kuuntelukokemusta, ja tapoja kuulla ja kuunnella on yhtä monta kuin kuuntelijaakin. Ja se on toki tosi ok! Eri asiat merkitsevät ja näyttäytyvät ihmisille eri tavoin. Itsekin luulen, että se että ”ymmärtää maailmaa, historiaa, politiikkaa, bändin historiaa” voi avata uusia ja loppumattomia ulottuvuuksia ja merkityksiä kappaleiden kuulemisessa.

   Mutta toisaalta ajattelen myös, että ihan yhtä oikein ja arvokasta on ”vain” kuunnella :)

   Olen muuten itse huomannut myös sen, että musiikkia kuuntelemalla voi oppia ymmärtämään historiaa. Manicsit on hyvä esimerkki siitä, kuinka kappaleet voivat sisältää kiinnostavia katsauksia kulttuuriin. Paul Robeson, Kevin Carter…

   Kivaa alkavaa viikkoa!

 2. Kuulun niihin manics- fanien joukkoon joka ei ole niin innostunut tästä levystä, mutta liikutuin kyllä kanssa tästä musavideosta, paljonkin.. En tiedä tarkalleen miksi koska harvoin sitä liikuttuu katsottua jonkun pinnallispuolisen musavideon. Videossa oli paljon juuri walesilaista, thatcherin aikaista historiaa sekä koskettava tarina joistain henkilöistä jotka eksyivät toisistaan. Aika perus manicsiä tavallaan, mutta harvoinhan bändi ainakaan uransa alkuaikoina rakkaudesta lauloi. Uhkasivat lehdistöä hajoamisella jos ikinä aloittaisivat semmoisen touhun:D

  Pitäisi kyllä kuunnella koko levy ihan kunnolla, mutta ehkä niissä kappaleissa puuttui se jokin joka olisi saannut minut alunperin jaksamaan kuunnella levyn kokonaan useasti. Tulee huono omatunto sillä manicsit ovat yks kaikkien aikojen lempiyhtyeistäni. Tämä anthemi oli kyllä yks niistä parhaista kappaleista levyllä, pitää antaa uusi mahdollisuus ennen kuin toinen levy tulee..Eikö niillä pitänyt tulla toinenkin ”erilainen’- pitkäsoitto tässä ihan pian?:o

  • Kiitos kivasta kommentista!

   Manics jos joku on yhtye, jonka fanikunta on koulukuntaistunut. Itsekin tunnen useta yhtyeen faneja, joita ei tämä aikuisrokki innosta lain! Mutta kommenttisi näköjään sitten vahvistaa videon voiman :) Ja kyllä, samaa mieltä: video on todella Mancsia. Ja kaikelle on aikansa ja paikkansa – ehkä tämä levy joskus vielä kiehtoo sinua, tai sitten ei. Ei kaikki aina :D

   Futurology ilmestyy kai joskus ensi vuonna, ja minunkin ymmärtääkseni kyseessä on nimenomaan jotain näistä isoista anthemeista ja herkkyydestä poikkeavaa. Krautrockistakin on puhuttu, mutta tiedä häntä. Vähän Jännittää kyllä.

 3. Loistava biisi, en ollu ennen kuullu.
  Tulee tästä mieleen vähän Beady Eye:n start a new samat soinnut säkeistössä ^^

   • Hei, kiva kun löysit – biisi on upea! Ja hyvä bongaus tuo Start Anew, samat kaiut tämän Manicsin kanssa tulee mulle mieleen nimenomaan niistä Start Anew -biisin alun sointusista. :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s