Space Monkeys – Escape From The 20th Century

Maailmassa tapahtuu toisinaan ihan super yllättäviä juttuja. Niin kuin vaikka sellaisia, että jo toimintansa lopettanut suosikkiyhtye julkaisee vuoden 2013 päätteeksi vuonna 1999 äänitetyn, mutta silloin julkaisematta jääneen kakkosalbuminsa.

Ja tämä tällainen yhtyehän on brittiläinen Space Monkeys.

space_monkeys

Minun ja Space Monkeysin tarina sai alkunsa vuonna 2011. Ensikohtaamisesta voi lukea vanhan blogin puolelta.

Niille, jotka eivät yhtyettä tunne, kerrottakoon, että Space Monkeysin tekemisen voi kiteyttää aika hyvin sanaan ”Manchester”. Sopivia kuvailuja manchesteriläisyhtyeen (!) musiikille lienevät myös ”post-Madchester”, ”rumpukoneella ryhditetty Oasis” tai ”acid house meets britpop”.

Yhtye julkaisi vuodet 1995 – 2000 kattaneen aktiiviuransa aikana yhden kokopitkän, vuonna 1997 ilmestyneen The Daddy of Them All -albumin. Kakkoslevyksi kaavailtu Escape From The 20th Century äänitettiin vuonna 1999, mutta sen julkaisu jäi bändin levy-yhtiönä toimineen Factory Recordsin romahduksen jalkoihin.

Viime vuoden lopulla yhtyeen pehmytääninen laulaja Richard McNevin-Duffi kuitenkin yllättäen ilmoitti Twitter-tilillään, että tämä ”lost Factory Records album from 1999” julkaistaan vuoden 2013 lopulla. Huikeaa – hihkaisin minä!

Ja mitä tuosta postuumisti julkaistusta kakkoslevystä sitten voisi sanoa? No ainakin sen, että se kuulostaa Space Monkeysin vuonna 1999 tehdyltä kakkoslevyltä – eli ihan kivalta! Useimpien mielestä tämä todennäköisesti tarkoittaa epätrendikästä, tällaisen epätrendikkyydessä elävän korvissa kuitenkin soi sellainen oman elämäni ajattomuus. Tai joskus hyväksi todettu. Onhan levy paikoin vähän junnaava, välillä vähän sekava, menoltaan rauhaton ja täynnä kaikenlaista sälää, mutta se toisaalta lienee yksi jutun ideoista.

Levy osoittaa siis selkeästi sen, ettei 14 vuotta tunnu missään sellaisen yhtyeen kohdalla, joka ei lähtökohtaisestikaan ollut mitenkään ajan hermoilla, vaan puuhasteli oman juttunsa parissa. Tuollaista arvostan!

Sen verran vähän arvostettu Escape From The 20th Century on, ettei sen palasia ole jaettu YouTubeen. Spotifysta ja iTunesista levy kuitenkin löytyy. Pari biisitärppiä: Who’s Afraid Of The Big Bad Wolf?, Space Invaders, Sound Of Music ja tämä lällyosastoa edustava Dark Star (huom. lopun Oasis-jouset).

8 Comments on “Space Monkeys – Escape From The 20th Century

 1. Jahas, mitähän seuraavaksi, Mock Turtles? Juttusi innoittamana kattelin huvikseni sattumanvaraisesti, onko moni muukin reliikeistä kiinnostunut jättämään hetkeksi tylsät päivätyönsä muutaman nostalgiapunnan tähden. Juma mitä tykitystä tuli vastaan jo kevyellä otannalla. Joku halvatun Northsidekin vissiin kovasti tekemässä paluuta.

  Ehkä tämä tieto Spacen wiki-sivuilta kuitenkin kiteyttää parhaiten: ”In 2013 as part of their touring commitments it was announced that they would be main support to Toploader at the LeeStock Music Festival in Suffolk.”

  • :D Mock Turtles teki muuten biisin kokoisen paluun joskus 2000-luvun alussa, kun Can You Dig It? nousi listalle jonkun Vodafone-mainoksen seurauksena. Asuin tuolloin Briteissä ja muistan biisin ympärillä leijailleen hurmoksen. Oliskohan se ollut joku miksausversio…

   Hah, olen ihan vilpittömän iloinen tästä Space Monkeysin levyjulkaisusta, mutta enpä oikein tiedä Spacesta… ;) En ole koskaan osannnut suhtautua kovin vakavasti yhtyeen touhuihin. Vaikka toki Neighbourhood sellainen hassu pikkuklassikko onkin.

   Mutta onhan näitä paluita tässä ollut ja oleva. Jotkut vetää vähän paremmin, joidenkin kohdalla tulee sitten fiilis, että antaisivat olla :)

   • No joo, kyllä nää puskista tulevat paluut ainakin hivenen relevantimmalta tuntuvat, jos on sentään tarjota jotain uutta kuunneltavaa. Muutenkin loppujen lopuksi ihan sama mulle. Jos ihmisillä riittää nälkää nostalgialle, niin mikäpä siinä.

    MUTTA VATTU TOPLOADER OLI JA ON PASKINTA IKINÄ. JOHONKIN SE RAJA ON VEDETTÄVÄ SAATANA.

    • :D DANCING IN THE MOONLIGHT!!! Jep, tässä on hyvä raja. Sekoitin muuten joskus nuorena Toploaderin laulajan ja sen Simply Redin laulajan keskenään. Tai sitten en vaan keksinyt mitään syytä erottaa tyyppejä toisistaan…

 2. Top bändien nimet koskaan

  Space Monkeys
  Mock Turtles
  Gay Dad

  • Hah, jep. Avaruusapinat sopis hyvin jonkun suomenkielisen lastenmusiikkiyhtyeen nimeksi. Tai piirretyn. Tykkään myös: Babybird.

 3. wow mitä musaa, en oo koskaan kuullukkaa yhtyettä.. Kiitos tästä. Tulee semmoinen saint etienne yhtye yhdessä noel gallagherin kanssa studiossa fiilistelemässä-fiilis. Laulajakin muistuttaa hiukan nuorelta Liamilta, mutta enemmän ehkä joiltain muulta jota en nyt saa mieleeni. Ehkä vähän Richard Ashcroft-viboja löydän laulajasta myös ainakin hetkittäin. Hyvä että en missannut tätä :) thumbs-up for yer great taste!

  • Peukut ylös tälle sinun kommentillekin!

   Ja hei, jes että innostaa (kaikki ei tästä innostu…)! Suosittelen perehtymään yhtyeen debyyttiin – se on mielestäni tätä kakkoslevyä ansioituneempi. Tämä kappale esimerkiksi on minusta kovin hyvä tykitys: https://www.youtube.com/watch?v=mhM-J50N1s0

   Ja kyllä, minusta samaa leveää laulantaa kuin Liamilla – ja aksenttikin tietysti löytyy. Paljon tunnistettavuutta ja sitten vähnä omaa, aika usein hyvä resepti.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s