Perjantaibiisi: Gene – Sleep Well Tonight

Oasis ei suinkaan ole ensimmäinen ja ainoa 90-luvun niin sanotuista brittipopyhtyeistä, joka julkaisee tätä nykyä klassikoitaan päivitettyinä versioina. Blur urakoi koko tuotantonsa tuoreemmiksi painoksiksi parisen vuotta (?) sitten, Suede vähän myöhemmin. Re-issue-versioita on tullut myös Castilta ja viimeisimpänä esimerkiksi Geneltä.

Niille jotka eivät Genen tuotantoa tunne, kerrottakoon, että yhtyeestä tuskin on kirjoitettu yhtään ainoaa juttua ilman ”90-luvun The Smiths” -mainintaa. Eikä kirjoitettu näköjään nytkään. Jokainen voi nyt sitten tykönään päättää, miten paljon tuollaisesta vertailusta haluaa ilostua tai muuten hyötyä.

Gene on muuten havaintojeni mukaan toinen niistä cool britannia -sesongin yhtyeistä, joka päätyy aina, ihan mitä tahansa tehdessään ja miten rajusti tahansa revitellessään, kuulostamaan sievältä. Toinen on The Bluetones. Jujuna tässä on varmaankin yhtyeiden keulahahmojen lauluäänien tietty herkkyys. Ja joo, onhan erityisesti Genen meno muutenkin vähemmän lad kuin monen muun ysäriyhtyeen. Tähän perustunee myös se Genen Martin Rossiterin ja Morrisseyn vertailu.

Tänään perjantaina kuunnellaan siis sievää poppia. Eihän tämä nyt mikään iso menokappale ole, mutta käy mulle hyvin. Kun ei tämä perjantaikaan mikään varsinainen menoperjantai ole: töistä kotiin ja Richard Ashcroftin ja iltapalavoikkareiden kanssa sänkyyn. Ja sitten sleep well tonight.

Kappale löytyy vuonna 1995 ilmestyneeltä Olympian-debyytiltä (singlenä se ilmestyi vuonna 1994) ja on ehdottomasti yksi yhtyeen parhaimmista. Myös video on mieluisa. Ja kyllähän tästäkin kuulee, että sievää on. Jopa tuo ärhäkäksi naamioitu kertsi pohjimmiltaan. Vaikka yrittääkin kaikin voimin kasvaa 90-luvun kertosäevaatimusten kokoiseksi.

2 Comments on “Perjantaibiisi: Gene – Sleep Well Tonight

  1. Kuuntelin tästä postauksesta innostuneena pitkästä aikaa läpi Genen melkein koko tuotannon. Olympianii toki tulee ajoittain pyöriteltyä mut muita harvemmin. Muistikuvat ei kauheen erikoiset noista jälkeisistä ollu ja kyllähän sitä sit viimestään Revelationsin aikana (Fill Her Up on hieno biisi) alko jo vähä puuduttaa. Hieno yhtye Gene silti oli ja Olympian on edelleen maaginen levy. Mut se mikä vasta mahtavaa on ni Rossiterin puolentoista vuoden takainen eka sooloalbumi. Minusta se on hemmetin hieno levy! Just sellanen ku Rossiterilta kenties kaipas vaikkei semmosta ois toivoa osannu/uskaltanu. Mitä muuta levy tarvii ku sällin äänen ja pianon? Ei mitään!

    • Olympian on kyllä kirkkain selkeästi. Yhdyn fiilikseen. Mulle myöhemmät levyt on enemmän just yksittäisiä hyviä kappaleita siellä täällä, kun taas Olympian on kokonaisuudessaan kertakaikkisesti Teos. Minun yksi suosikki on tietty For The Dead. Vanha biisi, joka julkaistiin uudelleen singelnä Olympianin jälkeen.Ja Fighting Fit on hieno. Mutta sekin on ehkä vielä siinä huumassa syntynyt, ennen vähän väsähtänyttä menoa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s