Mr Madchester: Samuli Edelmann

Pitäisikö lisätä dj-settiin tämä Samuli Edelmannin vuoden 1994 Sinä olet (Aurinko) -kappale, mietin tässä yhtenä päivänä. Äh, sinä senkin brittipop. Nyt kiinnostaa suomimadchester!

Kauaa ei tarvitse kappaletta kuunnella, niin alkaakin sijoittuminen setissä olla selvä: jonnekin The Stone Rosesin, The Charlatansin ja sen sellaisten välttämättömyyksien aloittaman baggyputken jatkeeksi. Ehkä The Farmin kylkeen? Vahän päivitettyä referenssiä Jagwar Man vierestä? Tai – kiitos naislaulajien – ehkä sittenkin herttaiseksi seuralaiseksi Primal Screamin sielukkaalle tanssimusiikille.

Kappaleen itsensä (ja videon sisältämän aikalaismaailman) lisäksi tässä kaikessa todella Mr Madchesteriä on tietysti tuo Samuli Edelmannin rumpu. Näyttääkö tutulta? Kaikki Ian Browniin vähänkään ihailevasti suhtautuvat varmasti hymyilevät tuolle yksityiskohdalle.

Ja kyllä, odotan ”Samulin päivää”. En kai nyt sentään ollut ainoa 8-vuotias, joka vuonna 1991 meni ja rakastui Samuli Edelmanniin?

18 Comments on “Mr Madchester: Samuli Edelmann

 1. Hahhah, en ollut edes tajunnut tota aikalaisyhteyttä ennenkuin nyt kun kirjoitit siitä. Toden totta, paljon on samaa ideaa taustalla, harmi, että biisi ei vain ole yhtä ”diippii” tai ”groovyy” noin niinkuin muuten.

 2. EI herrajesta! Ei todellakaan olis tullut mieleen vertaus vaikkapa Stone Rosesiin, vaikka tässä onkin ihan selkeitä yhtäläisyyksiä Fools Goldiin. HUI. :D

  • Konteksti on niin eri: suomalainen kansanradio ja manchesteriläinen yökerho… :D

 3. Hahaa, hieno huomio :D Enpä ole minäkään ennen oivaltanut baggyvaikutteita Samuli Edelmannilla. Olis varmasti kiinnostavaa nähdä, millaisia ilmeitä biisi aiheuttaisi brittipop-ystävällisessä dj-setissä käytettynä! Kieltämättä harvinainen laji tuo suomimadchester, myös Neljällä Ruusulla oli 90-luvun alussa sen suuntaisia vivahteita.

  • Kiitti!

   Testaan vaikutusta ens kerralla kun pääsen levyjä soittelemaan! Kukhaan ei varhmaan edes huomaa siirtymistä The Farmista Samppaan :D

   Neljä Ruusua – todellakin nyt kun miettii. Ehkä tässä Samulissa on vielä enemmän sellaista rentoutta ja letekyttä kuin Neljässä Ruusussa…? Tai muistelisin ainakin, että heidän soundi oli jotenkin sellainen kovempi ja iskevämpi.

   Missä kaikki nuoret suomalaiset baggybändit? Juttu tuntuu olleen maailmalla (Britanniassa) kuitenkin taas ajankohtainen.

   • No joo, ainakin Haloo! -levyn osalta. Tosin ite oon senkin mieltänyt aina lähinnä Depeche Mode -kopioksi.

    • Jep, näin kyllä, totta! Kai se kovuus ja iskevyys, jotka mainitsin, on just sitä ”soundia”. Kumpikaan – Depeche Mode tai Neljä Ruusua – eivät tosin ole koskaan oikein olleet mulle juttuja..

 4. Mahtava löytö! Vahvojen huhujen mukaan Samulin Päivänä lennetään Manchesteriin popsimaan essoja ja Loiri esittää biisin Haciendan päälle rakennetun kerrostalon katolla.

  Samassa kommentissa käytän härskisti mahdollisuuteni hyväksi nostaa framille omaa madchestervaikutteista tuotantoa. Tässä hittimme, pelottavan paljon samankaltaisella bassolinjalla varustettuna.

  • Mitä, eikö Samulin päivänä juodakaan viinii Wienissä?! :D

   Ja hei, kiitti linkistä. Just kun pääsin ihmettelemästä, että missä suomalaiset tämän päivän madchestervaikutteet! Ja jos bassolinjassa ei mitään vikaa ole, niin kantsiiko sitä hukkaan heittää, no ei! :D

   Kiitti kun kommentoit!

 5. Ja jatkopohdintaa, jos Tampere on Suomen Mansesteri, niin onko Manserock… no ei kröhöm :D :D :D

 6. Jännä oivallus!

  Itse olen lähinnä miettinyt sellaista vaihtoehtotodellisuutta, jossa Happy Mondays olisi tehnyt remixin Bon Jovin ”Keep The Faith” -biisistä. Selvää baggy-kamaa, mutta ei ne siellä New Jerseyssä näitä tajua – toisin kuin Salfordissa.

  • No jopas! En ole yhtään tajunnut ajatella tätä näin ja yhtye on jäänyt paitsioon. Kiitti.

 7. Kolmen minuutin jälkeen rupeaa tulemaan peliin myös Primal Screamin Movin on up- alkua. Kyllä tämä biisi on hieno kunnianosoitus / kokoelma biisi/ tyylipastisseja.

  • Joo, tästä kyllä löytyy biisi jos toinenkin! :) Hauskaa, miten tällainen on Suomessa iskelmöitynyt, vaikka ihan oikeasti biisi voisi soida Manchesterin tanssiklubeilla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s