Vuonna 2016: Kula Shaker – K 2.0

kula_2_copy

Vuoden 2016 Kula Shaker on niin Kula Shaker! Ensimmäinen ajatus onkin, että tässä yhtye nyt parodioi itseään. Minuutin ajan tosin mietin, että missä on rock, mutta tuleehan sekin sieltä, minuutin ja puolentoista kohdalla.

Himmailevan alun jälkeen tykkään siitä, miten kappale käynnistyy ja rockiutuu loppua kohden.

Brittipop-kauden klassikkoyhtyeen ura on ollut sen verran repaleinen, että helmikuun 16. ilmestyvä K 2.0 on järjestyksessään vasta sen viides levy. Edellisestä albumista on jo vuosia.

Yhtye lopetti uransa 90-luvun lopulla, kahden albumin jälkeen (K, 1996 ja Peasants, Pigs & Astronauts, 1999) ja teki paluun vuonna 2007 Strangefolk-albumilla. Viimeisin levy Pilgrims Progress ilmestyi sitten vuonna 2010 – ja on muuten yksi lemppareistani. Levy on jännästi melko riisuttu yhtyeen tavaramerkeistä, sitarista ja muusta intialaisvaikutteesta. Tunnelmaltaan se onkin jotenkin brittiläisempi, klassinen. Pop, mod.

Tänä vuonna ilmestyvä K 2.0 voisikin sitten ainakin tämän Infinite Sun -kappaleen perusteella olla paluu Kula Shakerin ytimeen, 20 vuoden taakse K-albumiin. Niin, kaipa tuo albumin nimikin viittaa jonkinlaiseen toiseen versioon tutusta, omasta itsestä. Paluusta alkuun.

4 Comments on “Vuonna 2016: Kula Shaker – K 2.0

 1. There were too American for Brit-pop and I loved their first album when it came. Govinda… What a trip!

  I was supposed to see them a few months before they broke up, but it got cancelled. I changed my ticket for a Reef show, which was pretty good. Oh, the 90s.

  This new song is promising. Looking forward to the album.

  • I’m still liking this song a lot. I’m happy they’re adopting the atmosphere of their debut album. Love, love love the mix of pretty classic rock and sitar/indian sounds. They were pretty unique in the 90s, yep, pretty rock and american for the very very british music scene. But still kind of guitar music enough to be pretty succesful as a britpop group as well.

 2. The new album sounds much more like the last one (pilgrims progress), than the first one, K.
  There has been a lot of talk, that this album would be back to the roots kinda thing, but I guess that’s just because of the name and the 1st single. However, I never thought it would sound like K, since the guys are in their 40’s.
  I don’t understand why people have hard time getting that.
  As good as K was at the time (I was a young dude back then as well),I’m happy that the guys are honest with themselves and don’t try to pretend, that they are still in their 20’s. There’s nothing more pathetic than that.

  I think you can listen the whole album on the website of ”The Sun”, but I’m not sure…

  • Oh, that’s cool! I love Pilgrims Progress (as I wrote in te text) and don’t mind at all if the new album has got the same sound and feeling! I don’t really see any reason why the album sould sound like K, or anything else (as long as it’s good, i’m very happy). Are people having hard time getting that? Hmmm, I haven’t noticed.

   Obviously there’s talking about them going back. The name of the album and the sound of The Infinite Sun, as you said. And personally I think that wouldn’t be strange at all. I think the first album is anyway very ”mature” and kind of ageless rock music and psychedelia. I definitely think they could do that kind of album in their 40s as well :) But also, of course it’s obvious that ”getting old” and being 40 something is sounding there, as you said.

   Thank you for the comment :)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s