Levy: Peace – Kindness is The New Rock and Roll

Britannia on siitä ihana tapaus, että siellä on jatkuva kysyntä kitaramusiikille. Ja siksi tietty myös tarjonta. Kitarabändimusiikki – kitararock, kitarapop, brittipop, kitaraindie – on ystäväni sanoja lainaten siellä ihmisten DNA:ssa, mikä tarkoittaa sitä, että tällaiselle musiikille on aina aikansa ja paikkansa. Kitarapop on ikään kuin kansan musiikkia, joka siirtyy vähintään taustamusiikkina polvelta toiselle.

Vaikka kitaraindien valtavirtavuodet ovat takana, tuntuu esimerkiksi tällainen Peacen kaltainen yhtye Briteissä edelleen ihan riittävän relevantilta. Se huomioidaan musiikkilehdissä ja mediassa ylipäänsä, se pääsee keikkailemaan keskisuuriin keikkapaikkoihin ja kesällä olennaisille festareille. Se löytää kuulijakuntansa. Maassa on aina riittäävästi ihmisiä, joille tällainen tekeminen on aina vain ajankohtaista ja jännittävää. Riittää, että homman tekee riittävän hyvin.

Suomessa tällainen taas vajoaa tällä hetkellä niin marginaaliin, ettei siihen törmää oikein missään. Ei kesäfestareilla, ei levykaupassa. Meillä kansan suosiota riittää yhdelle musiikkigenreilmiölle kerrallaan. Festareille pääsee kansainvälinen kitararock-yhtye, joka on riittävän suuri klassikko. Tai sitten toisaalta pieni suomalainen tai ruotsalainen kitarayhtye, joka yleisön täytyy löytää festareiden sivulavalta. Poikkeustapaus viihdyttämässä poikkeusyleisöä. Tällaiset Peacen kaltaiset keskisuuret kansainväliset buukkaukset eivät vain yksinkertaiseti lyö Suomessa läpi. Muistoissa on edelleen se, kuinka tämän hetken kuumin britti-indieyhtye Blossoms perui Tavastian keikkansa myyvemmän keikan alta. Vuosi sitten samainen yhtye lämmitteli The Charlatansia ja Courteenersia Manchesterissä 50 000 kuulijan edessä.

50 000.

Kindness is The New Rock and Roll on Peacen kolmas albumi. Kahdella aiemmalla levyllä yhtye läpileikkasi minusta super taitavasti koko brittiläisen kitaramusiikin historian läpi. Molemmat albumit nousivat brittilistalla top 20 levyjen joukkoon, kakkoslevy melkein top kymppiin. Noilla albumeilla vaikutteet kuuluivat, ja ne kuuluivat super kivasti. Yhtye ikään kuin löysi oman äänensä sillä, että se lainasi muiden ääntä niin onnistuneesti. Muistutti meille, että se, mitä 90-luvulla tapahtui, on yhä jossain muodossa olemassa. Yhtye oli hetken aikaa NME:n kitaraindielemmikki, 2010-luvun the indiebändi, konsepti toimi.

Tämä kolmas levy on nimensä mukaisesti kiltti. Lempeä. Sen kantavana voimana soivat voimaslovarit. From Under Liquid Glass on ihana ja kuulostaa vähän Radioheadilta. Silverlined taas on paras tsemppislovari aikoihin. Kaiken kaikkiaan levyllä on rakkautta ja muita herkkiä tunteita. Albumi on ehkä edeltäjiään tasapaksumpi ja tylsempi, seesteisempi ja aikuisempi. Ei niin veikeä. Se on keskihyvän ja  keskisuuren indiebändin kuuloinen, vähän persoonaton, eikä maailmoja muuttava,

mutta silti riittävän hyvä.

Peacen kaltaiset yhtyeet ovat tärkeitä, sillä ne pitävät indiegenreä hengissä sinä aikana, kun valtavirta kuuntelee jotain muuta. Vaikka Kindness Is The New Rock and Roll ei olekaan mikään merkkiteos, on silläkin tärkeä tehtävä: se on yksi vuoden 2018 kitaraindiejulkaisuista. Ja tavallaan se riittää. Se mahdollistaa sen, ettei esimerkiksi tässä blogissa lueta juttuja vain 90-luvun bändeistä, vaan luodaan myös uutta, 2010-luvun brittipopkulttuuria.

Peacen kaltaiset yhtyeet ovat myös juuri niitä, jotka johdattavat uuden sukupolven brittipopin ja kitaraindien alkujuurille. Peacen kolmesta albumista on aika lyhyt matka Sueden, Oasiksen, Blurin, The Stone Rosesin ja Radioheadin kaltaisiin merkkiyhtyeisiin.

Vaikka nuorisolle tällainen musiikki saattaakin näyttäytyä tällä hetkellä vaihtoehtokultuuurina, on kyse minusta oikeastaan jonkin ikiaikaisen toteuttamisesta.

Siitä, ettei kitaramusiikin lanka koskaan pääse katkeamaan.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s