Brian Wilson – Valoa ja varjoja

Brian Wilsonin muistelmateos on haastavaa seurattavaa ihmiselle, jolle Wilsonin ura ja The Beach Boysin historia ovat vain etäisesti tuttuja. Kronologisen elämäntarinan sijaan kirja koostuu löyhästi teemoittain luvuiksi kerätyistä muistoista ja tarinoista.

Sinänsä ajassa sinne tänne hyppelevä kerronta, Wilsonin sieltä täältä elämänsä varrelta poimimat muistot, sopii juuri Wilsonin muistelmiin oikein hyvin. Liikkuminen ajatuksenvirtamaisesti ja assosiaatiotyylillä tarinasta ja elämänvaiheesta toiseen tai epätarkoista ja suurpiirteisitä muistoista todella yksityiskohtaisiin äänitysporsessin kuvauksiin kertovat Wilsonin elämästä ehkä enemmän kuin itse muistot. Sekavuuden voi vaikka nähdä ikonisena Wilsonin sekaville muistoille, jotka huumeidenkäyttö, alkoholi sekä masennus ja muut mielenterveydellisesti haastavat elämänvaiheet ovat hajoittaneet nätistä ja virtaviivaisesta elämänlangasta yksittäisiksi välähdyksiksi.

Kirjassa mennään jatkuvasti ajassa ees ja taas, ja vuosilukujen sijaan Wilson hakee muistoilleen kiinnekohtaa elämänsä merkkitapahtumista. ”Houstonin lennon jälkeeen”, ”Kun lääkäri Landy lähti ensimmäisen kerran”, ”Marilynin tapaamisen jälkeen”, ”Melindan tapaamisen jälkeen”. Nuo ovat niitä käännekohtia, mihin Wilson myös lukijan aina välillä kiinnittää. Onneksi.

Suurimmaksi osaksi pidän kirjasta. siitä, kuinka Wilsonin tarinointi on paikoin todella suurpiirteistä, mutta toisinaan taas äärimmäisen tarkkaa. Lasten syntymät ja avioliitot ja muut hänen ei-musiikillista elämäänsä koskevat muistot maalaillaan tarinaksi aika laajalla pensselillä, sen sijaan muistot levytyksistä ja musiikillisista tapahtumista ovat usein millintarkkoja. Nuo studionörtin fiilistelyt ovatkin minusta kirjan parasta antia.

Vaikka kirjan hurja namedroppailu, sinne tänne sinkolevat vuosiluvut, studiotyöskentelyn nippelitieto ja toisiaan seuraavat elämän hurjat ylä- ja alamäet, valon ja varjon vaihtelut saavatkin lukijan pään pyörälle, palkitsee kärsivällisyys lopulta. Kaiken hässäkän ja sotkun keskeltä löytyy kuin löytyykin Wilsonin elämänlanka ja tarinan ydin.

Musiikki, rakkaus ja lopulta löytynyt rauha.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s