Viisi kertaa ikoninen brittipop-intro

Viisi ikimuistoista ja ikonista brittipop-kappaleen alkua.

SupergrassLenny (1995)

Kappaleen 60 tasamuotoista iskua ennen biisin varsinaista käynnistymistä. Brittipopklassikko!

ElasticaConnection (1994/95)

Yksi ultimaattisimista brittipop-kappaleista, jossa on yksi ultimaattisimmista, ikonisimmista, tunnistettavimmista ja muistettavimmista aluista. Brittipopin hienoimpia sekunteja. Suuuuuuuri symboliarvo sille kaikelle.

Marion Sleep (1996)

Marion on yksi brittipopeimmista yhtyistä mitä on ja yhtyeen hittikappale Sleep kaanonveroinen klassikko. Kappaleen alun huuliharppuriffi toimii ainakin minun maailmassani ihanasti brittipop-muistoesineenä. H-u-i-k-e-a ja äärimäisen paljon onnellistava alkusoitto. Ja kappale. Ja yhtye.

GeneSleep Well Tonight (1995)

Kaikessa pienuudessaankin aivan täydellinen aloitus juuri tälle biisille. Tunnistaisin nuo lempeät soinnut missä ja milloin vain. Pari sekuntia kestävä matka onnelliseen brittipop-kuplaan.

Shed SevenDolphin (1994)

Kappale alkaa sisään hiipivällä bongorumpusambailulla, johon yhdistyy muutaman sekunnin jälkeen simppeli kitarariffi. Yhtyeen toinen singlebiisi ja upea esimerkki bändin Ghange Giver -debyytin intensiteetistä. Rummutus on niin olennainen ja merkittävä, että vuoden 1999 kokoelmalevylle se sai vähän pidennnetyn ja äänekkäämmän roolin.

4 Comments on “Viisi kertaa ikoninen brittipop-intro

 1. Ehkä maailman tylsimmät valinnat, mutta kyllähän Supersonic, Girls and Boys ja Common People ovat aika lailla sitä ihteään, jos ensi hetkistä puhutaan.

  • Kyllä! Ja myös Supergrassin Alright ja Pulpin Babies. :) Tavallaan tylsiä, kyllä, mutta ehdottomasti juuri sitä itseään ja skenen ja aikakauden symboleja. En ajatellut tätä niinkään top 5 -listana, vaan nämä biisit pyöri nyt mielessä, kun olen näitä viime aikoina kuunnellut ja näistä inspiroitunut! Nämä on lisäksi minusta hienoja yhtyeitä(kappaleita/valintoja, koska yhtyeet ovat kaikki todella leimallisesti juuri tuossa brittipop-ajassa kiinni, eivät niin universaaleja hienouksia kuin ”isommat” yhtyeet. Halusin siis vähän myös sellaista out of the box -kulmaa samalla, siksi en lähtenyt ihan ilmiselvimpien linjalle. Nämä säväyttävät myös just siksi, ettei näitä oikein missään kuule.

   Mulla oli nämä valitessani mielessä myös löyhästi sellaiset ei-kitaravetoiset alkusoitot, kappaleet, joiden alussa tapahtuu muutakin kuin hieno asia kitaraa soittamalla. Jotain noh, ”jänskempää”. Bongorummut, nuo iskut Lennyssä, huuliharppu, tuo Genen alkusointu. Toki tuo Elastican Connnection ei ole tuossa mielessä ”jänskä”, mutta se on mulle the brittipopintro, eli menee listalla kaiken ohi, myös oasiksien ja blurien ja pulpien.

   Blurin Girls and Boys on todella ikoninen kyllä ja ”jänskempi” kuin perus kitara-aloitus, mutta ääääh, se on minusta aika raivostuttava kappale, eikä sillai säväytä minua :D

   Mutta ehdottomasti tää aihe vaatii useamman listan :) Kiitti kommentista!

 2. Geneltä voisi mainita myös biisin ”Fill Her Up” puoliagressiiviset ”hey heyt” ja hienot torvet, voiskohan olla The Kick Horns? Hieno bändi joka tavallaan alkoi saada lihasta luittensa ympärille vasta parilla viimeisellä levyllään muuttuen jopa vähän eri bändiksi! Marionin tapauksessa olen mieltänyt ton huuliharpun viittaukseksi The Smithsin ensisinkkuun Hand In Glove, britpopissa liki ainutlaatuinen hetki/ soitin, mutta silloin kun se sopii niin oi oi.

  • Oh, tuota huuliharppuviittausta en olekaan osannut noin ajatella/en ole tiennyt siitä. Mutta käy järkeen, yhtyeellä on kuitenkin The Smiths -kytköksensä. Ja on kyllä tosiaan brittipop-kaudella aika uniikki ratkaisu – sykähdyttää kyllä! Gene on kiehtova yhtye, samaa mieltä. Tykkään just tuosta, että yhtye on aika herkkä ja lempeä, mutta välillä Martin Rossiter laulaa sillai vähän aggressiivisesti. Hieno kontrasti!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s