Luukku 10: Mitä lukea joululomalla

Tänä vuonna ilmestyi taas monta kiinnostavaa musiikkiin tai muusikkouteen liittyvää kirjaa. Yhtäkään näistä en ole lukenut – vielä. Alkuvuosi oli hyvää lukemisen aikaa, mutta syksyä kohti tultaessa rikossarjat kiinnostivat kirjoja enemmän. Nyt tuntuu kuitenkin siltä, että kirjat vois taas olla se juttu.

Näihin tänä vuonna ilmestyneisiin kirjoihin tartun seuraavaksi:

Brett Anderson – Afternoons with the Blinds Drawn

Suede-äänen ensimmäinen, lapsuutta, nuoruutta ja Sueden alkuaikoja kuvaileva teos Hiilenmustat aamut (Coal Black Mornings) oli suurimmaksi osaksi hieno, joinain hetkinä vähän liian tarinoiva tai jotain. Odotan kuitenkin enemmän tältä seuraajalta. Kiinnostaa vain ihan hurjasti kuulla, miltä Sueden huippuvuodet kuulostavat Andersonin kertomina just nyt. Vuonna 2019.

Tim Burgess – One Two Another

The Charlatans -laulajan uusin kirja ilmestyi ihan hetki sitten, marraskuussa. Tällä kertaa Burgess on koonnut kansien väliin valikoituja lyriikoita uransa varrelta – elämäkerta ja levyrakkautta ruotiva matkakirja ovat ilmestyneet jo aiemmin.

Joskus en tajunnut tällaisten lyriikkakirjojen merkitystä. Sanathan ovat levyn kansien välissä! Ja laulussa! Ja minun päässä! En ole kaivannut monillekaan suosikkibiiseilleni selityksiä tai selvityksiä, minulle on riittänyt omasta fiiliksestä ja kuuntelukokemuksesta syntynyt tulkinta ja merkitysmaailma.

Mutta nyt tuntuu, että olen valmis näkemään suosikkibändin tekstejä melodiakontekstista irti repäistyinä. Teksteinä enemmän kuin laulujen teksteinä. Kommenteilla ja anekdooteilla koristeltuna.

” I imagine almost everybody writes songs in different ways, but then again each person may use all the different ways to come up with lyrics to a song. From lists to experiences and stories, there are no rules. A good song is a good song, whoever writes it and however the writing happens. I only know what I do. In this here book, I’ve collected some of the ideas and thoughts and words.” 

Kaikille tiedonjanoisille The Chralatans -faneille välttämättömyys.

Daniel Rachel – Don’t Look Back in Anger: The Rise and Fall of Cool Britannia 

Kuten jo aiemmin syksyllä totesin, nyt voisi olla taas aika sivistää itseä tällaisella brittipop-vetoisella tietokirjalla.

Ben Folds – A Dream About Lightning Bugs

Itselle tuntemattomamman lahjakkuuden muistelmateos voi yllättää tärkeydellä. Availla silmiä, loksautella paloja tai muuten vähän herätellä ja ravistella. Päivittää ajatuksia, virkistää niitä. Tai ainakin sivistää, jos ei muuta. Ylistystä keräillyt Ben Foldsin teos kiehtoo.

”In this book, he looks behind him, telling stories of his life, his climb to fame, and sharing childhood anecdotes. He also talks about things he’s learned along the way.”

Hannah Ewens – Fangirls: Scenes From Modern Music Culture

Koska aina ei jaksa kuulla keski-ikäisten miesten liki identtisiä tarinoita siitä, kuinka sain ensimmäisen kitaran ja se oli menoa.

” The book touches on the author’s own experiences of being a music obsessive, and shares the reflections of musicians including Garbage’s Shirley Manson, the Slits’ Viv Albertine and the Hole and Smashing Pumpkins’ bassist Melissa Auf der Maur. Crucially, it gives voice to scores of everyday female music lovers, their thoughts and feelings exhaustively gathered by Ewens via fan forums, one-on-one interviews and through visiting the girls camped out overnight prior to gigs to ensure the best possible position at the front once the doors are opened. ” (The Guardian)

Artikkelikuva: Unsplash

2 Comments on “Luukku 10: Mitä lukea joululomalla

  1. Toivoin mainintaa, että nämäkin kirjat voi löytää käytettynä. 🙂

  2. Totta ja kyllä! Käytettynä toki kantsii etsiä ja ehkä kirjastotkin tarkastaa, itse olen kirjastofaneja. Tosin nämä kirjat saattavat olla turhan pikkujuttuja kirjastoista löytyviksi. :(

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s