Adidas goes vegan

No jo oli aikakin, saattoi joku huudahtaa, kun kuuli Adidas Originalsin veganisoivan muutaman klassikkomallinsa. Näinkin merkittäväksi alakulttuuritekijäksi on Adidaksen vegaani-panostus ollut kyllä hurjan heikkoa. Stella McCartneyn kanssa yhteistyössä pari vuotta sitten työstetyn vegaanisen Stan Smithin lisäksi Adidakselta on ollut mahdoton löytää vegaanisena nimenomaan tennariparia – lenkkareissa jotain tarjontaa on ollut. Nahan lisäksi tennareissa epävegaanista on liima – siksi edes kangastossuset eivät useinkaan ole täysin eläinperäisyydestä vapaita.

Eläinperättömän version ja Adidas Originals Vegan -logon kylkeensä kesäkuussa sai malleista Samba, Continental 80 ja Superstar parissa eri värissä. Naisille (eli siis pikkukoissa) tarjolla on myös Sleek.

Ihan vain tarjonnan vuoksi ja ostamisen ilosta ei tietenkään vegaanisiakaan tennareita kannata ostaa. Mikään ei ole niin eläin- ja maailmaystävällistä kuin ostamatta jättäminen. Myöskään ”vegaanisuuden kannatuksen vuoksi” näihin tarttuminen ei ole minusta fiksua. Adidaksen kokoisella tsiljoonabiljoonafirmalla on kyllä varaa valmistaa vegaanisia tennareita, jos tahtotilaa vain löytyy. Pitää olla!

Mutta mahdollisuus ostaa ja valita eläinystävällisemmät kengät norminahkaisten sijaan, se on edistyksellistä ja olennaista. Se, että tarjolla on juuri niistä samoista klassikkomalleista erilaisille kuluttajille erilaisia vaihtoehtoja, ja näin vegaanille mahdollisuus toteuttaa vaikkapa tämän tason alakulttuurisuuttaan oman maailmankatsomuksen, moraalin ja etiikan puitteissa, on mainiota. Toki jollekin vegaanille voi olla ylitsepääsemätön kynnys tukea valtavan suurta yritystä, joka valmistaa myös epävegaanisia tuotteita.

Mutta siis, jos vaikka en jo omistaisi nyt ainakin toistaiseksi riittämiin Adduja (omistan myös esim. Sambat ja Continentalit), jos tarvisin uudet tennarit ja jos olisin jo tovin kaipaillut eläinnäkökulmasta eettisiä, omaan tyyliini, elämäntapaani ja vibaani istuvia tennareita, hankkisin vegaaniset kolmiraitaiset.

(Tai, kun jossain vaiheessa koen tarpeelliseksi hankkia taas Superstarit.)

Sitten on tietysti vielä se Made in…-kysymys.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s